TAKT Studio for Architecture | Illawarra
Studio for Architecture and Design - Residential, Public, Commercial, Granny Flats
Copper House Coogee Front.jpg

Copper House

The Copper House in Coogee, Sydney was designed as a beach holiday retreat. It is essentially a granny flat that sits on an extremely tight and steep site, resulting in a small footprint. Stepping down the hill, the three sections of the building follow the contour. A butterfly roof allows both views and admits winter sun while privacy for its occupants and neighbours is maintained.

Takt Copper House overview.jpg

Copper House | Coogee 2012

AIA NSW Robert Woodward Award for Small Project Architecture 2015

The copper house in Coogee was designed as a beach holiday retreat. Its site was extremely tight and steep, resulting in a small footprint. Stepping down the hill, the three sections of the building follow the contour. A butterfly roof allows both views and admits winter sun while privacy for its occupants and neighbours is maintained.

A dark concrete slab defines the platform for living, providing a sensuous surface with its hand waxed finish. A steel structure enabled the roof to be constructed first, and all fit out work completed under its shelter. The exterior copper cladding is a response to the coastal location and the effect the salty and humid atmosphere has on surfaces. It has already developed a patina that will only improve with age.

Internal walls of artist canvas speak of its hand made character, as do the many finer details such as leather clad front door handles, which entice one to experience the calm within.

This building was designed to replace an existing 1890's cottage, with aspirations to continue the history of the site for many years forth.

Takt Copper House front.jpg
Takt Copper House Entry.jpg
Takt Copper House door handle.jpg
Takt Copper House Living.jpg
Takt Copper House hall.jpg
Takt Copper House bathroom.jpg
Takt Copper House garden.jpg

Builder _ Mark Loader
Engineer _ Partridge Partners
Furniture _ Takt + Craft Design Realisation

Photography _ Shantanu Starick

Takt Copper House Rain Chain detail.jpg